Quantcast
Channel: MARA Bezielende Marketing & Communicatie »» Content marketing
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Schrijftips voor leesbare websiteteksten

0
0

Webteksten: een andere stijl van schrijven

Zelf teksten schrijven voor je ideale klant? Teksten bestemd voor beeldscherm hebben een andere stijl dan teksten op papier. Schrijftips-van-MARA-CommunicatieLezen van beeldscherm is natuurlijk een stuk lastiger.
Hieronder volgen een aantal schrijftips. Schrijf zelf een leesbare, wervende, helder opgebouwde webtekst.

De AIDA formule: doelgericht schrijven

schrijftips. schrijf voor je ideale klant

Schrijftips. Schrijf voor je ideale klant

De AIDA formule is een soort stappenplan. Het geeft je focus, structuur en is een leidraad om doelgericht te gaan schrijven.  Hieronder volgen de stappen.
A -> Attention. Je begint met het belangrijkste van je tekst om de aandacht te trekken van je bezoeker. Zoals eerder verteld bepaalt je bezoeker in 2 seconden of hij blijft of weer vertrekt. Een pakkende kop kan helpen om deze aandacht te krijgen.

I->  Interest. Als je eenmaal die aandacht hebt, wil je die natuurlijk vasthouden. Je wilt de interesse wekken. Een manier om dit te realiseren is door een aantal problemen te benoemen, een paar pijnpunten, waarvan je weet dat jouw bezoeker daar last van heeft.

D -> Desire. Is je bezoeker nog steeds op je website? Mooi zo. Dan wil je verlangen of de behoefte bij hem of haar opwekken zodat deze actie onderneemt. Je had immers een aantal doelen voor je website geformuleerd? Lukt het je om deze behoefte te creëren. Geweldig dan ga je naar de volgende stap.

A -> Action. Jouw bezoeker richting aankoop, hij gaat je e-book downloaden of hij schrijft zich in voor de nieuwsbrief of meld zich aan voor je training. Voor de gewenste actie heb je uiteraard een duidelijke Call to action button of banaan op je website.

1. Begin met het belangrijkste onderdeel van je boodschap
Bepaal wat het belangrijkste onderdeel is van je verhaal, begin daarmee. Jouw bezoeker bepaalt in circa twee seconden of jouw website de informatie biedt die hij of zij zoekt. Je maakt meteen aan het begin duidelijk wat jij voor deze bezoeker kunt betekenen. Welke oplossing je biedt en wat het jouw bezoeker oplevert. Waarmee onderscheid jij je? Wat is jouw Unique Selling Point?

2. Ontwikkel je eigen schrijfstijl of tone of voice
Over alles is eigenlijk wel geschreven. Lastig om unieke onderwerpen te bedenken. Wat wel uniek is dat jij de schrijver bent. Volg dus in je stijl niet de kudde maar ontwikkel je eigen schrijfstijl. Lees veel van anderen, ontdek je favoriete schrijvers/bloggers en leer van ze. Je ontwikkelt je eigen schrijfstijl door veel te lezen en te schrijven.

3. Geen wollig taalgebruik of jargon
Wees voorzichtig met modieus, wollig taalgebruik en vaktaal. Om teksten snel te kunnen lezen, moeten ze helder en begrijpelijk zijn. Zonder onnodige uitweidingen en nietszeggende formuleringen. Schrijf actief en to the point. Is het echt nodig om een term te gebruiken, leg deze dan uit tussen haakjes.

Schrijf je voor vakgenoten of specialisten dan kun je natuurlijk wel jargon gebruiken.

4. Laat weg wat niet belangrijk is
Bedenk dat circa 28% van je tekst daadwerkelijk wordt gelezen. Beperk je dus met de informatie die er echt toe doet. Schrijven is schrappen.

5. Schrijf verzorgde spreektaal, geen hoogdravende woorden
Verval niet in typische schrijftaaluitdrukkingen als: met betrekking tot, naar aanleiding van, ondanks het feit dat, weldra etc. etc.. Dit soort zinsdelen zijn echt niet meer van deze tijd.

Schrijf alsof je tegenover jouw ideale klant zit. Ga het gesprek aan, stel vragen. Bespreek de pijnpunten van jouw lezer. Bied een oplossing.

6. Schrijf actief en persoonlijk
Gebruik (bijna) geen lijdende vorm. Het werkwoord ‘worden’ is kenmerkend voor de lijdende vorm. Maar ook de woorden kunnen, willen, zullen, zijn, hebben, worden, lijken. Deze werkwoorden maken zinnen ook onnodig lang en moeilijk leesbaar.
Een voorbeeld: Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.
Beter is: Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Of: De reparatie wordt door de monteur uitgevoerd. Beter is toch: De monteur repareert het stopcontact.

7. Schrijf lezer gericht. Ken je lezer. handig postertje met schrijftips.
Spreek jouw lezer met jij of u aan en spreek hem of haar persoonlijk aan. Laat in je teksten weten dat je begrip hebt voor de problemen, de vragen, de pijnpunten die je lezer en bezoeker ervaart. Kortom maak duidelijk dat je jouw lezer, jouw ideale klant, je vriend of vriendin kent.

Jij komt met de oplossing en jij hebt kennis van zaken! Als je een profiel of persona van je ideale klant hebt gemaakt weet wat je bezoeker wil weten. Waar de behoefte ligt.

8. Gebruik voorbeelden 
Hou er rekening mee dat je bezoeker minder kennis heeft dan jij. Voeg voorbeelden toe om uit te leggen hoe het in de praktijk werkt. Leg uit!

9. Schrijf beknopt
Gebruik geen lange zinnen, gebruik bijvoorbeeld niet de lijdende vorm. Maar gebruik korte, enkelvoudige zinnen. De zinnen zijn het liefst nooit langer dan vijftien woorden, liever korter. Beperk het aantal bijzinnen.
Dus niet: Sommige internetgebruikers, die niet gewend zijn met Outlook brieven te versturen, maken nog veelvuldig gebruik van de fax.
Maar bijvoorbeeld: Sommige internetgebruikers maken nog veel gebruik van de fax. Zij zijn niet gewend brieven te versturen met behulp van Outlook.

De tekst maak je levendig door af te wisselen met korte en langere zinnen. Ook is je tekst dan leuker om te lezen.

10. Richt je op het ‘willen’ in plaats van het ‘moeten’
Wat wil je bezoeker eigenlijk lezen. Richt je daar op. Hij of zij wil bepaalde antwoorden of oplossingen voor een probleem. Richt je daarop. En niet op wat jij vindt dat hij zou moeten lezen. Het gaat niet om jou maar om je lezer. Je houdt zo langer de aandacht vast. En de kans dat je bezoeker doorleest of doorklikt is groter. Als het goed is ken jij je klant. Heb jij een profiel van je ideale klant gemaakt. Lees meer over persona’s en de checklist met vragen die je helpen je klant te leren kennen.

11. Voer personen op
Beeldschermtekst is indringender en persoonlijker dan de meeste papieren informatie. Breng je teksten zo dicht mogelijk bij de bezoeker. Dit realiseer je door personen in de tekst op te laten treden.
Bijvoorbeeld: Op uw verzoek leveren wij er een ophangsysteem bij.
En niet: Het schilderij wordt op uw verzoek geleverd met een ophangsysteem.

12. Gebruik speciale technieken (vraag-antwoord, discussie, interview)
Enkele indelingstechnieken verlevendigen je tekst. Bijvoorbeeld de vraag-antwoordindeling. Je deelt de tekst dan in met vragen die jouw bezoeker zou kunnen stellen. De vraag zou dan een tussenkopje kunnen zijn met daaronder het antwoord. In FAQ-lijsten zie je deze methode vaak terug.

Je kunt de informatie natuurlijk ook aanbieden in discussievorm. Verschillende deelnemers doen dan afwisselend hun zegje. Je kunt ook kiezen voor de interviewvorm. In dit soort tekstvormen treden veel personen op in de vorm van u, jij, wij, de klanten, de lezer.

13. Opsommingen met bullet points
Met bullet points benadruk je bijvoorbeeld voordelen, opsommingen. Het geeft structuur en variatie aan je tekst. En het maakt deze opsommingen gemakkelijk leesbaar.

14. Versterk je tekst met afbeeldingen
Kies voor afbeeldingen die je tekst versterken of juist informatie toevoegen. Een uitdaging om een eigen stijl in fotografie of illustraties te kiezen. Zo krijgt het verhaal meer eenheid.

15. Gebruik veel witruimte
Met veel wit creëer je rust en overzicht. Met veel witruimte is je tekst beter leesbaar. Gebruik dus net zoals in deze tekst een regel wit tussen de alinea.

16. Gebruik kopjes
Koppen, tussenkopjes en dergelijke zijn structuuraanduiders. Kopjes kunnen opvallen door te variëren met :
• Lettertype
• Lettergrootte
• Kleur
• Plaats op de pagina
Ook kunnen niet-tekstuele structuuraanduiders de lezer helpen bij het snel scannen en lezen van een tekst. Denk dan aan pijlen, leestekens of het handje met de wijsvinger.

Checklist
Je kunt het volgende lijstje gebruiken als controlemiddel voor de stijl van je beeldschermteksten:
• Zijn de zinnen niet te lang?
• Varieer ik voldoende met korte en langere zinnen?
• Is de tekst persoonlijk genoeg? Is deze tekst gericht op mijn ideale lezer?
• Heb ik niet te vaak de lijdende vorm gebruikt? Schrijf ik actief.
• Zijn de zinnen niet te ingewikkeld?
• Heb ik in de zinnen niet teveel werkwoorden gebruikt?
• Heb ik geen omslachtige formuleringen gebruikt?
• Is het taalgebruik niet te modieus?
• Is de tekst geschreven in goed verzorgde spreektaal?
• Heb ik niet teveel abstracties gebruikt? Schrijf ik concreet.

Tip: laat je teksten nalezen op taalfouten en typefouten. Twijfel je over het eindresultaat? Schakel dan een SEO tekstschrijver in die je webteksten herschrijft en redigeert. MARA Communicatie maakt indien gewenst een analyse van je website. Deze analyse is een uitgebreide beoordeling van je website en webtekst. Met de verbeterpunten en tips kun je eventueel zelf aan de slag om je website te verbeteren.

Enkele handige schrijftips: 
Twijfel je soms over de schrijfwijze, of het nu een ‘d’ of een ‘t’ moet zijn. Download gratis de App van Onze Taal. Hier krijg je duizenden antwoorden op je vragen over het Nederlands.

OF: twijfel je over de spelling van een woord? Maak dan gebruik van de Taal en Spelling Stijlgids.

Deze adviezen zijn gericht op de gemiddelde lezer. Als je teksten schrijft voor een bepaalde doelgroep kun je soms wel vaktaal of abstracties gebruiken. Denk dan aan vakgenoten of medestudenten.
Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Schrijf jij zelf de teksten voor je ideale klant? Heb je nog interessante aanvullingen? Ik zie jouw opmerkingen graag per mail via info@maracommunicatie.com verschijnen. Of reageer onder dit bericht.

Wil je meer tips, tools en updates die je helpen met je marketing en je webteksten?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Het is gratis en je kunt je altijd weer afmelden.

.

 

Het bericht Schrijftips voor leesbare websiteteksten verscheen eerst op MARA Bezielende Marketing & Communicatie.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Latest Images

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

TK: Tudor Pelagos 39

TK: Tudor Pelagos 39

TK: Tudor Pelagos 39

TK: Tudor Pelagos 39